Proprietar sau chirias?

...dezbatea, de curand, un cunoscut site de stiri. Chirias sau proprietar se intreba si unul dintre colegii mei, de fel din Iasi, dar mutat in Bucuresti de mai mult de 10 ani. 

Initial incercase sa ma convinga de faptul ca nu merita sa iti cumperi un apartament, decat  il iei cu banii jos, daca trebuie sa faci credit pentru asta, cu toate costurile, pe 25 de ani, nu merita distractia. Eu, proprietar fericit, l-am contrazis. Dar in timp ce rata mea la creditul imobiliar a crescut, chiria lui a scazut, iar cand nu si-a pemis-o s-a mutat pur si  simplu intr-o casa mai mica, explicandu-mi ca aceasta obsesie a detinerii de proprieteati este tipic romaneasca, in strainatate oamenii nu sunt atat de obsedati sa detina, iar chiria este o normalitate aproape. 

Dupa toata discutia, am intrat si eu sa ma uit cam care sunt preturile in zona in care detin eu apartament.La inchirieri garsoniere  de exemplu, in zona Bucuresti, Tineretului, am gasit preturi intre 240 si 300 de euro pe luna, in timp ce in zona Piata Alba Iulia preturile sunt mai variate, intre 150 si 350 de euro.Cum s-ar spune, dupa buget. 

Eram curioasa sa caut si un apartament de doua camere, avand in vedere ca un asemenea apartament detin, iar rata mea este de  300 de euro. Preturile la apartamentele de doua camere nu erau cu mult diferite de garsoniere, intre  200 si 400 de euro, lucru care nu m-a mirat foarte mult. Stiam ca pentru un cuplu care nu simte nevoia de mult spatiu, o garsoniera este de preferat, avand in vedere ca intretinerea este mai mica, iar pe iarna lucrul acesta chiar se simte la portofel.

La case (visul meu de maimulta vreme) preturile sar de 100.000 de euro, ceea ce imi spune ca nu o sa imi permit foarte curand, am sa raman in dragul meu apartament, la care, oricum, mai am de platiti mult ani. Dar nu pot fi de acord cu colegul meu. Chiar daca nu e neaparat mai rentabil pe termen scurt sa platesti rate fata de chirie (curios, eu am ajuns la concluzia inversa fata de articolul de care pomeneam la inceputul postarii acesteia, probabil pentru ca am norocul sa am o dobanda preferentiala la credit, datorita unei relatii speciale cu banca, aceea de salariat al uneia), totusi, oricat ar fi de obsedant romanesc, nimic nu se compara cu sentimentul casei tale, al proprietatii pe care ti-ai trecut numele si o poti lasa copiilor candva. Nu regret alegerea facuta, indiferent cat de impovaratoare ar fi plata ratei.


 A trecut vremea in care, dorind sa cumparam, sa vindem sau sa inchiriem o locuinta stateam si incercuiam in paginile ziarelor anunturile care ni se pareau relevante. Acum cautarea se face de la calculator, sau , si mai simplu, de pe telefonul mobil, smartphone sau de pe tableta. Iar, pentru a se adapta erei tehnologiei, agentiile imobiliare au evoluat. De exemplu, indiferent daca doriti sa inchiriati, sa vindeti sau sa cumparati un apartament sau o casa, aplicatia de mobil titirez.ro, disponibila IOS si Android  va poate ajuta. Puteti vedea in videoclipul de mai jos modul de functionare.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India